Våtrumskontroll

I samband med varje lägenhetsöverlåtelse gör föreningen en våtrumskontroll med fukt­mät­ning i kök och badrum. Kontrollen utförs av ett specialistföretag och är en statusundersökning för föreningens och husens bästa.

Syftet med kontrollen är att vi ska kunna förvissa oss om att husets stomme, väggar mm är torra, vilket är ett ansvar som åvilar föreningen. Vi kan samtidigt bilda oss en uppfattning om huruvida ytskikt, tätskikt, golvbrunnen eller rörledningarna till rör­stammarna inom våtrummen i lägenheterna kräver reparationsåtgärder. Sådana repara­tionsåtgärder ligger inom bostadsrättshavarens ansvarsområde. Resultatet av kontrollen meddelas därför bostadsrättshavaren eller dennes befullmäktigade ombud.

Våtrumskontrollen är endast en statuskontroll för föreningens räkning och kan inte åberopas som en jordabalksbesiktning eller en överlåtelsebesiktning. Köparens undersökningsplikt kvarstår utan inskränkning.

Vid fuktskador samt vid ombyggnad och reparation:
Om fuktskador upptäcks, är det bostadsrättshavarens skyldighet att omgående åtgärda dessa. Detta kan ske i samband med ombyggnad eller renovering av badrummet vid tillträ-det. Ombyggnad och reparation skall utföras enligt gällande lagar och författningar.
Bland annat måste alla ursprungliga golvbrunnar bytas ut, eftersom dessa inte längre är typgodkända. Föreningen har ingen synpunkt på om renoveringen bekostas av säljaren el-ler köparen, men den måste genomföras utan dröjsmål.
För att säkerställa att husens stommar blir uttorkade, står föreningen för kostnaden för ut-torkning. Föreningen lämnar även ett bidrag på upp till 2 800 kronor plus moms (3 500 kronor) för golvbrunnsutbytet, under förutsättning att bostadsrättshavaren kan uppvisa en specificerad faktura på fackmässigt utfört arbete av behörig entreprenör. Föreningen med-verkar inte vid valet av entreprenör.

Om skadorna inte åtgärdas:
Om eventuella fuktskador inte åtgärdas snarast efter våtrumskontroll och omfattningen av skadorna förvärras, är det i första hand bostadsrättshavaren och dennes försäkringsbolag som drabbas. Styrelsen rekommenderar därför att varje bostadsrättshavare har en hemför-säkring med särskilt tillägg för bostadsrätt. Se i övrigt föreningens stadgar (2010: §14).